Skip to content

Digian tekoäly ennusti jääkiekon Suomen mestarin

Digian kehittämä tekoäly ennusti Liiga-kauden voittajaa koko kauden 2023–2024 ajan. Ennustetta seuranneille ei tullut yllätyksenä, että Tappara sinetöi mestaruuden. Lue miten ennuste onnistui ja miten se auttaa myös yrityksiä tekemään parempia päätöksiä.

Liiga-kauden aikaisemmat ennusteet ja analyysit ovat tutustuttavissa tällä sivulla. 

Liiga_banneri_2

Tekoäly auttaa paitsi lätkäfania, myös yrityspäättäjää.

7 oppia miten Liiga-ennuste toimii johtamisen apuna


Lue blogista, miten sama malli tuo apua päätöksentekoon yrityksissä, ja mitä kannattaa huomioida, kun hyödyntää tekoälyä ennustetyökaluna?

Liiga-ennusteen_opit__kansi
Liiga-ennusteen_opit_1

Tekoäly auttaa tekemään tarkempia päätöksiä monimutkaisessa ympäristössä

Liiga-ennusteen_opit_2

Tekoäly auttaa tunnistamaan, millä on väliä ja millä ei

Liiga-ennusteen_opit_3

Tekoäly ei ole erehtymätön – mutta se oppii koko ajan lisää

Liiga-ennusteen_opit_4

Tekoäly auttaa korjaamaan inhimillisen ajattelun virheitä

Liiga-ennusteen_opit_5
Paras hyöty syntyy yhdistämällä ihmisen intuitio ja koneen laskentateho
Liiga-ennusteen_opit_6

Tekoälykin erehtyy joskus – älä luota sokeasti vaan ymmärrä, miten tekoäly toimii

Liiga-ennusteen_opit_7

Tekoälystä on kaupallista hyötyä

 

Lisätietoa ennusteesta:

  • Tekoälyennuste perustuu Liigan tilasto- ja tulospalvelun dataan.
  • Välilehdellä 1 voi tarkastella, miten tekoälyn antama sijoitus on eri joukkueiden kohdalla kehittynyt, kun ennustetta on päivitetty.
  • Välilehdellä 2 voi tarkastella pudotuspelikaaviota, jossa on peli peliltä kuvattu, mille voitoille tai tappioille ennuste kunkin joukkueen lopputuloksesta perustuu.
  • Välilehdellä 3 esitetään tekoälyennusteen rinnalla digialaisten ja vedonlyöntitoimistojen veikkaukset ennen kauden alkua Liiga-kauden lopullisista tuloksista.
  • Digialaisten ennuste tarkoittaa syyskuussa toteutetun kyselyn lopputulosta. Verkkokyselyyn Liiga-kauden 2023-2024 voittajasta vastasi noin 300 henkilöä. Kysely toteutettiin syyskuussa kauden alkaessa.
  • Vedonlyöntitoimistojen ennuste on yhteenlaskettu keskiarvo seuraavien vedonlyöntitoimistojen ennusteista syyskuussa kauden alkaessa: Veikkaus.fi, Coolbet.com, Paf.com, Nordicbet.com, Vedonlyonti.com, Unibet.com

 

Näin ennuste on toteutettu

 Tekoälyennuste perustuu matemaattiseen mallinnukseen, jossa viime vuoden pelejä on ”pelattu” uudestaan joukkueiden nykyisillä kokoonpanoilla.

Kumpi ennustaa paremmin, ihminen vai tekoäly?

Milloin kone on päättelyssä vahvoilla, milloin ihminen? Tutustu tekoälymallin vahvuuksiin ja kompastuskiviin.

 

liiga-kamppis1

Digian tekoäly ennusti oikein Liigan runkosarjan kaksi parasta joukkuetta kaudella 2023-24

Digian tekoälyennuste ennusti jo syyskuussa ennen Liigakauden 2023-24 alkua runkosarjan loppusijoitukset- ja pisteet. Analyysi tekoälyn onnistumisista ja hutilaukauksista auttaa ymmärtämään tekoälyn vahvuuksia ja heikkouksia ylipäätään.

AI_vs_Ihminen-1

Kumpi ennustaa paremmin,
ihminen vai kone?

Paras lopputulos saavutetaan yhdistämällä molempien vahvuuksia.

Tekoälyn vahvuudet

✔️ Lähes rajaton laskentateho.
Kone pystyy ottamaan kerralla huomioon suurempia määriä tekijöitä sekä niiden välisiä suhteita kuin ihminen.

✔️ Kyky tunnistaa datamassasta kuvioita.
Laskentatehon ansiosta kone voi tunnistaa suuresta datamassasta erilaisia toistuvia kuvioita tai poikkeamia.

✔️ Ei inhimillisiä heikkouksia.
Kone ei sorru inhimillisen ajattelun kompastuskiviin. Ihmisen ajattelussa yksittäiset tekijät voivat ylikorostua: esimerkiksi jääkiekossa yksittäisen sankaripelaajan varaan lasketaan usein liian paljon. Tunteet ohjaavat ihmisen ajattelua toisin kuin koneella.

 

Ihmisen vahvuudet

✔️ Kyky reagoida yllätyksiin, jotka poikkeavat pohjadatasta.
Koneen päätöksenteko perustuu täysin historiadataan, jolla se on opetettu. Joskus jokin datasta poikkeava yllätys muuttaa tilannetta, esimerkiksi jääkiekossa flunssa tai loukkaantuminen. Tällöin tarvitaan ihmistä arvioimaan, miten yllättävä tekijä vaikuttaa ennusteeseen.

✔️ Eettisyys
Kone tekee päätökset sille annetun datan ja opetetun mallin mukaan – se ei ”ajattele”, ovatko päätökset oikein vai väärin. Kuitenkin datassa voi olla vinoumia. Ihmisen tehtäväksi jää arvioida eettisiä kysymyksiä ja puuttuu havaittuihin epäeettisyyksiin.

✔️ Intuitio
Pitkän kokemuksen kerryttämä intuitio ja hiljainen tieto voivat viedä pitkälle ja jopa päihittää tekoälyn – mutta usein tekoäly auttaa päättelyssä kokenuttakin asiantuntijaa.

 

He ovat toteuttaneet tekoälyennusteen

Pelaajakortti_Timo
Pelaajakortti-Hilla
Pelaajakortti_Teemu
Pelaajakortti_Minna
Pelaajakortti_Aku

 

Katso analyysit Liiga-kauden varrelta

light_blue
18.4.2024 Analyysi finaalipeleistä

Jääkiekon Liigan finaalipelit alkavat tämän viikon lauantaina, ja kahden viikon sisällä selviää, juhliiko mestaruutta Tappara vai Pelicans, ja onnistuiko Digian tekoäly ennustamaan voittavan joukkueen oikein. Tekoäly ja Petteri Sihvonen ovat voittajaennusteissaan erimielisiä, mutta Sihvonen taipuu antamaan tekoälylle kiitoksia ainakin kahdesta asiasta. Katso videolta lisää. 

light_blue
3.4.2024 Analyysi

Jääkiekon SM-liigan neljännesfinaalit on nyt pelattu, ja Digian teknologiajohtaja Juhana Juppoa lainaten voi todeta, että ”tekoälyllä kiekko pysyi lavassa”. Toisin kuin moni muu, kehittämämme tekoälyennuste osasi ennustaa kaikki neljä välieriin pääsevää joukkuetta oikein. Myöskään Kalpan jatkoon pääsy ei pitäisi yllättää, jos seurasi tekoälyennustettamme. AI-ka mainioita, eikö? 

light_blue
19.3.2024 Pudotuspelien ensimmäinen kierros takana

Jääkiekon SM-liigan pudotuspelien ensimmäinen kierros on takana, ja kuinka kävikään!

Viime viikolla tekoäly ennusti pronssisijalle yllätysnimenä Rauman Lukkoa. Ensimmäisen kierroksen peleissä raumalaisjoukkueelle kävi kuitenkin köpelösti ja kausi päättyi häviöön TPS:lle.

Mikä selittää tekoälyn ohilaukausta?

Ennustemalli laskee peli peliltä, kumpi joukkue voittaa todennäköisemmin. Laskennan pohjaksi tekoäly on analysoinut aiemmista peleistä, mitkä tekijät vaikuttavat lopputulokseen eniten.

Nyt todennäköisyydet olivat Lukon puolella, mutta aina todennäköisin vaihtoehto ei toteudu.

Esimerkiksi Lukon ylivoimapelaaminen ei Tepsiä vastaan onnistunut lainkaan (0 maalia 11 ylivoimassa). Sen sijaan TPS:n ylivoimapeli onnistui tehokkaasti 33,3 ylivoimaprosentilla. Digian tekoälytiimi toivottaa Lukolle leppoisaa kesälomaa!

Ennusteessa kolmannelle sijalle nousee nyt Kärpät, joka aiemmassa ennusteessa olisi hävinnyt pronssipelin Lukolle. Muuten kärkikolmikko on ennallaan: hopeasijalla Pelicans ja mestaruudessa kiinni Tappara.

Jännitettävää riittää muun muassa Kalpan ja Ilveksen kohtaamisessa. Asiantuntija Petteri Sihvonen uskoo Ilveksen pelin kantavan mestaruuteen saakka, kun taas tekoäly ennustaa Kalpan pudottavan Ilveksen neljännesfinaaleissa –  ja Kalpan vauhdin riittävän peräti finaalipeleihin.

"Tekoälymalli osoitti toimivuutensa, kun vertasimme runkosarjan ennustetta ja lopputuloksia. Neljännesfinaaleissa on kuitenkin todella tiukat sarjat tiedossa ja melkein mitä vain voi tapahtua", Digian teknologiajohtaja Juhana Juppo sanoo.

Seuraava päivitys on tiedossa neljännesfinaalien jälkeen huhtikuun alussa.

light_blue
13.3.2024 Runkosarja päättyi

Runkosarja päättyi ja ennusteet on päivitetty.

”Tekoäly hulluttelee suorastaan siellä”, jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen kommentoi kuullessaan tuoreesta ennusteesta, jossa tekoäly nostaa pronssisijalle Rauman Lukon.

Ykkös- ja kakkossijoille tekoäly ennustaa Tapparaa ja Pelicansia. Petteri Sihvosen ennusteessa kärkikolmikon muodostavat Ilves, HIFK ja Tappara.

”Tämä haastaa oikeastaan minun koko jääkiekkoanalyytikon työni, koska olen lyönyt koko osaamiseni julkisuudessa peliin siitä, että en luota Tapparaan. Nyt katsotaan todella, että kumpi on Tapparan suhteen oikeassa, minä vai tekoäly”, Sihvonen sanoo videolla.

"Tämä löi tämän nyt todella jännittäväksi. Minulla ihan veri kiertää", Sihvonen sanoo.

Runkosarjan päättyminen antaa mahdollisuuden peilata tekoälyennusteen onnistumista tähän mennessä – sekä kumpi on osunut paremmin oikeaan, tekoäly vai asiantuntija. 

light_blue
25.1.2024 Toinen videoanalyysi

 

light_blue
13.12.2023 Ensimmäinen videoanalyysi

 

Tekoäly auttaa paitsi lätkäfania, myös yritysjohtajaa

Urheilussa lopputulokseen vaikuttavat lukuisat muuttujat. Myös yritykset toimivat tänä päivänä vastaavassa dynaamisessa ympäristössä. Miten tekoäly auttaisi ennusteiden ja päätösten teossa finanssialalla, sote-sektorilla tai energia-alalla?

Digian ennuste Liiga-kauden voittajasta perustuu päätöspuu-malliin (ns. random forest), jota hyödynnetään tyypillisesti erilaisten bisnesskenaarioiden mallintamisessa. Malli on vahvoilla, kun on tarpeen tunnistaa lukuisten muuttujien joukosta ne, jotka vaikuttavat haluttuun lopputulokseen eniten. 

Tekoalyn_tiekartta_neliokuva

Tekoälyn hyödyntäminen mietinnässä?

Tutustu tekoälyn tiekarttaan

Tekoälyn tiekartta auttaa organisaatioita konkreettisten hyödyntämiskohteiden löytämisessä tekoälylle sekä suunnitelman laatimisessa niiden toteuttamiseksi. 

Digia on Liigan pääkumppani digikehityksessä.