Skip to content

Tekoäly ennustaa Liigan voittajan

Digian kehittämä tekoäly ennustaa Liiga-kauden 2023-2024 voittajan. Ennustetta päivitetään noin kerran kuussa kauden loppuun asti. Uusin ennuste ja kaikki aiemmat versiot ovat tutustuttavissa tällä sivulla.

Katso, kuka voittaa 

Lue uusin minianalyysi

Liiga-banneri1

Seuraa Digiaa somessa, niin tiedät aina uusimman ennusteen:

 


Ennuste päivitetty: 22.2.2024

 

Lisätietoa ennusteesta:

  • Tekoälyennuste perustuu Liigan tilasto- ja tulospalvelun dataan.
  • Välilehdellä 1 esitetään tekoälyn ennuste Liiga-kauden voittajasta ja kaikkien joukkueiden lopullisista sijoituksista.
  • Välilehdellä 2 voi tarkastella, miten tekoälyn antama sijoitus on eri joukkueiden kohdalla kehittynyt, kun ennustetta on päivitetty.
  • Välilehdellä 3 esitetään runkosarjan lopputulokset.
  • Välilehdellä 4 esitetään tekoälyennusteen rinnalla digialaisten ja vedonlyöntitoimistojen veikkaukset Liiga-kauden lopullisista tuloksista.
  • Digialaisten ennuste tarkoittaa syyskuussa toteutetun kyselyn lopputulosta. Verkkokyselyyn Liiga-kauden 2023-2024 voittajasta vastasi noin 300 henkilöä. Kysely toteutettiin syyskuussa kauden alkaessa.
  • Vedonlyöntitoimistojen ennuste on yhteenlaskettu keskiarvo seuraavien vedonlyöntitoimistojen ennusteista syyskuussa kauden alkaessa: Veikkaus.fi, Coolbet.com, Paf.com, Nordicbet.com, Vedonlyonti.com, Unibet.com

 

Uusin analyysi

   Päivitetty 22.2.2024!
 

Jääkiekon Liigassa on käsillä runkosarjan viimeiset viikot, ja tunnelma tiivistyy! Hiihtolomien kunniaksi päivitimme myös tekoälyennusteen. Nyt huomio pudotuspelipaikkoihin: kuka pääsee mukaan, ketkä jäävät rannalle? 

Kärki ja peränpitäjät alkavat olla selvillä. Tekoälyn näkemys kärkikolmikosta ei ole muuttunut sitten tammikuun: mitalisijoilla juhlivat Tappara, Pelicans ja HIFK.

Kiihkeämpi kahina on käynnissä sarjan keskivaiheilla, jossa kisa käy kiivaana pudotuspelipaikoista. Tekoäly ennustaa Lukolle ja Kalpalle rykäisyä ylöspäin. Kärpille ennuste povaa alamäkeä, mutta kuinka pahaa? Katso Kärppien sekä kaikkien muiden joukkueiden kohtalo – tekoälyn ennustamana – ylempänä löytyvästä, päivitetystä PowerBI-ennusteesta.

Kumpi ennustaa paremmin, ihminen vai tekoäly?

Milloin kone on päättelyssä vahvoilla, milloin ihminen? Tutustu tekoälymallin vahvuuksiin ja kompastuskiviin.

 

Näin ennuste on toteutettu

 Tekoälyennuste perustuu matemaattiseen mallinnukseen, jossa viime vuoden pelejä on ”pelattu” uudestaan joukkueiden nykyisillä kokoonpanoilla.
liiga-kamppis1

Katso analyysi tekoälyn ja asiantuntijan ennusteista

  Päivitetty 25.1.2024!

Alun perin marraskuussa julkaistussa ennusteessa neljän kärjen muodostivat Ilves, Tappara, Pelicans ja HIFK. Ennustetta päivitettiin loppuvuodesta, jolloin neljän kärjeksi nousivat Tappara, Pelicans, TPS ja Ilves. Uusimmassa päivityksessä kärkikaksikko on pysynyt samana, kun taas pronssiottelun taistelupariksi ovat nousseet HIFK ja Kärpät.

Kun runkosarjaa on takana noin kaksi kolmasosaa, näyttää selvältä, että tiettyjä asioita, kuten Pelicansin menestyksen, tekoäly on nähnyt pitkin kautta ihmisennustajia osuvammin. Toisaalta muutokset joukkuekokoonpanoissa ja muut yllätykset ovat heiluttaneet asetelmia tavalla, joka ei ollut kauden alkaessa datasta luettavissa. 

Katso oheiselta videolta Juhana Jupon ja jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvosen uusi analyysi!

 

He ovat toteuttaneet tekoälyennusteen

Pelaajakortti_Timo
Pelaajakortti-Hilla
Pelaajakortti_Teemu
Pelaajakortti_Minna
Pelaajakortti_Aku

Tekoäly auttaa paitsi lätkäfania, myös yritysjohtajaa

Urheilussa lopputulokseen vaikuttavat lukuisat muuttujat. Myös yritykset toimivat tänä päivänä vastaavassa dynaamisessa ympäristössä. Miten tekoäly auttaisi ennusteiden ja päätösten teossa finanssialalla, sote-sektorilla tai energia-alalla?

Digian ennuste Liiga-kauden voittajasta perustuu päätöspuu-malliin (ns. random forest), jota hyödynnetään tyypillisesti erilaisten bisnesskenaarioiden mallintamisessa. Malli on vahvoilla, kun on tarpeen tunnistaa lukuisten muuttujien joukosta ne, jotka vaikuttavat haluttuun lopputulokseen eniten. 

Tekoalyn_tiekartta_neliokuva

Tekoälyn hyödyntäminen mietinnässä?

Tutustu tekoälyn tiekarttaan

Tekoälyn tiekartta auttaa organisaatioita konkreettisten hyödyntämiskohteiden löytämisessä tekoälylle sekä suunnitelman laatimisessa niiden toteuttamiseksi. 

Digia on Liigan pääkumppani digikehityksessä.