Maltti on valttia? Nykypäivän liiketoiminnassa sanonta ei enää pidä paikkaansa. Kehitystä ohjaa tahti, joka ei enää hidastu vaan kiihtyy kaiken aikaa. Liiketoiminnalta ja sitä tukevilta järjestelmiltä vaaditaan joustavuutta. Valitettavan usein käytössä oleva jäykkä ERP-järjestelmä kuitenkin kaataa haaveet, kun vanhat järjestelmät eivät tue kehityksen mukana muuttuvia tarpeita.
Kun tieto ja data eivät pääse liikkumaan vanhanaikaisen ja siiloutuneen järjestelmän sisällä ja niiden välillä, liiketoiminnan kehittäminen pysähtyy. Menestys tarvitsee tuekseen toimivaa ja muokattavaa, dataohjautuvuuden mahdollistavaa liiketoiminta-alustaa, jonka avulla yrityksen on mahdollista tehostaa ja uudistaa palveluitaan ja tuotantoaan.
Luotettava ja toimiva liiketoiminta-alusta on datavetoisen liiketoiminnan ydin, jonka ympärille on mahdollista rakentaa uusia digitaalisia palveluita ja samalla laajentaa kumppaniverkostoa. Pureksimme aiheen helposti sisäistettävään muotoon, ja käymme tällä sisältösivulla läpi:
- miten liiketoiminta-alusta tukee liiketoiminnan muutoksessa,
- miten liiketoiminta-alustan kautta saatava data auttaa kehittämään liiketoimintaa, ja
- miten liiketoiminta-alusta eroaa perinteisistä tavoista rakentaa järjestelmiä liiketoiminnan tueksi.
Mikä on liiketoiminta-alusta?
Liiketoiminta-alustalla tarkoitetaan toiminnanohjauksen ja asiakkuudenhallinnan kaltaisia tietojärjestelmiä, joihin yritysten ja organisaatioiden päivittäinen toiminta nojaa. Toisin sanoen, liiketoiminta-alusta on yrityksen operatiivisen toiminnan ydin, jonka avulla työntekijät toteuttavat päivittäisiä tehtäviään ja johdon päätökset jalkautetaan käytäntöön.
Miksi puhumme liiketoiminta-alustasta emmekä vain erilaisista järjestelmistä? Monissa yrityksissä jo lähes kaikki prosessit toteutuvat osittain digitalisoidusti tai jopa kokonaan automatisoidusti. Näin kyse ei enää olekaan yksittäisistä, toisistaan irrallisista toiminnoista, joita eri järjestelmät ohjaavat, vaan kyse on koko liiketoiminnan digitalisoitumisesta. Tietojärjestelmistä muodostuu digitaalinen alusta, jolle organisaation koko toiminta rakentuu.
Haluatko tietää tarkemmin, mistä aito liiketoiminta-alusta koostuu ja kuinka se kannattaa rakentaa? Hyppää lukuun “Läpivalaisu liiketoiminta-alustan anatomiaan" >>
Jos haluat lukea tarkemmin, mitä digitaalinen liiketoiminta voi eri yrityksille tarkoittaa, siirry tänne.
Miten liiketoiminta-alusta tukee liiketoiminnan muutoksessa?
Tuottaakseen positiivista tulosta liiketoiminnan tulee olla tavoitteellista, strategiaan ja dataan pohjautuvaa jatkuvaa kehittämistä. Tämä vaatii liiketoiminta-alustalta paljon. Liiketoiminnan uudistaminen vaatii yleensä prosessien uudistusta, mikä tarkoittaa, että prosesseja ohjaavien järjestelmien on oltava helposti muokattavissa.
Liiketoiminta-alustat tukevat liiketoiminnan muutoksessa kasvattamalla yritysten kykyä uusiutua ja luoda uusia innovatiivisia palveluita. Alustat mahdollistavat datan keräämisen ja analysoinnin sekä hyödyntämisen päätöksenteossa. Parhaimmillaan joustava liiketoiminta-alusta mahdollistaa jopa disruptiivisen innovaation uusien tuotteiden tai markkinoiden osalta.
Liiketoiminta-alustat myös mahdollistavat uusien palvelupohjaisten liiketoimintamallien hyödyntämisen sekä verkostomaisen arvonluonnin asiakkaiden, yrityksen ja sidosryhmien välillä. Liiketoiminta-alustojen avulla uusien palvelutuotteiden luonnissa voidaan hyödyntää koko arvoketjun tai -verkoston tietoa.
- Asiakastarina: Woikoski uudisti Digian avulla koko liiketoimintansa – yhtiölle rakennettiin moderni digitaalinen alusta >>
- Asiakastarina: Tiikerinloikka digitalisaatioon – Penope Oy modernisoi liiketoimintaansa Microsoft Dynamics 365 ja Azure -ratkaisuilla >>
- Asiakastarina: Kuopion Energia haluaa pysyä tiiviisti mukana digitaalisessa kehityksessä – jatkuva toimintaympäristön muutos vaatii mukana kehittyvät järjestelmät
- Uutinen: Kehitys ei pysähdy poikkeusoloissa – Etola-yhtiöt uudistaa liiketoiminta-alustansa Digian kanssa >>
- Uutinen: Laattapiste hakee lisää tehoja digitaalisuudesta – liiketoiminta-alustan uudistamisen tavoitteena katkeamaton digipolku
Mitkä ovat ne muutosvoimat, joihin vastaamiseksi liiketoiminta-alustan on oltava kunnossa?
Kuten edellä on todettu, nykypäivän liiketoiminnassa tarvitaan joustavuutta, jonka varmistaa liiketoiminta-alusta. Mutta miksi muutoksesta on tänä päivänä tullut lähes pysyvä tila? Tässä vielä kiteytettynä neljä muutosvoimaa.
- Asiakkaiden toiveet kiihdyttävät kehityksen vauhtia. Maailma on entistä kansainvälisempi. Trendit leviävät nopeasti, ja kuluttajien jollakin toimialalla omaksumat käytännöt leviävät odotuksiksi kaikkien toimialojen palveluihin. Yritysten on paitsi kasvatettava reaktionopeutta, myös kehitettävä toimintaa ennakoivasti. Perinteiset, kenties pitkäänkin hyvin palvelleet järjestelmät muuttuvat kehityksen jarruiksi.
- Digitalisaatio koskee kaikkia. Kaikki alat ja yritykset ovat digitaalisessa murroksessa. Jatkossa tuotteet kytkeytyvät yhä useammin verkkoon ja sitä kautta palveluekosysteemeihin. Monelle yritykselle digitalisaatio tarkoittaa muutosta nykyisiin toimintamalleihin. Ja samalla, kun digitalisaatio helpottaa oman liiketoiminnan uudistamista, se avaa samat mahdollisuudet muillekin. Se tarkoittaa, että myös kilpailijoita saattaa ilmestyä yllättävistäkin suunnista - perinteisistä toimialarajoista piittaamatta.
- Paikasta riippumaton työ yleistyy. Mobiililaitteet ja etätyö ovat konkreettisia esimerkkejä työelämän valtavista muutoksista. Järjestelmien täytyy tukea tehokasta työskentelyä ajasta, paikasta ja laitteista riippumatta.
- Tiedon ja sen jakamisen arvo kasvaa. Dataa on enemmän kuin koskaan, ja sen analysointi on entistä helpompaa. Kun sidosryhmille tarjotaan helppo pääsy tietoon, toimintaa voi kehittää yhdessä entistä tehokkaammaksi. Se vaatii sopivaa teknologiaa, kuten avoimia rajapintoja sekä liiketoiminta-alustan tarjoamia tiedon analysointivälineitä loppukäyttäjille.
Miksi liiketoiminta-alustat ovat muuttuneet entistä tärkeämmiksi?
- Liiketoiminta-alusta palvelee kiihdytyskaistan tavoin. Verrattuna perinteisiin yrityssovelluksiin, liiketoiminta-alustat tarjoavat kiihdytyskaistan uusien sovellusalueiden ja teknologioiden pariin. Yksittäisen yrityksen ei ole enää järkevää tehdä kehitystä suljetusti omaan käyttöönsä – sen sijaan yritykset voivat hyödyntää laajaa, alati kehittyvää alustan ekosysteemiä kevyemmällä investointiriskillä. Lisäksi yritys voi luoda omia palvelukomponettejaan ja reagoida tarvittaessa nopeasti markkinoiden muutoksiin tai teknologian tuomiin uusiin mahdollisuuksiin.
- Liiketoiminta-alusta säästää aikaa ja rahaa. Liiketoiminta-alusta voi tuntua arvokkaalta kertainvestoinnilta. Eikö fiksumpaa ja taloudellisempaa olisi rakentaa kokonaisuutta pala palalta, järjestelmiä yksitellen hankkien…? Loppupeleissä ei, sillä best-of-breed-kokonaisuuden kasvaessa sen hallinta ja kehittäminen tulevat moninkertaisesti kalliimmiksi.
- Liiketoiminta-alusta vaikuttaa suoraan asiakaskokemukseen. Liiketoiminta-alustat vaikuttavat vahvasti asiakasrajapinnan palveluiden toimivuuteen ja sitä kautta suoraan asiakaskokemukseen. Vaikkapa verkkokaupassa sujuva palvelukokemus on menestyksen edellytys - ja toiminnanohjaus sen keskeinen taustavoima. Miten varmistetaan, että varastosaldot ja tilausprosessit pysyvät ajan tasalla, ja lähetys saapuu tilaajalle ajallaan? Tutustu webinaarissa:
Miten liiketoiminta-alusta ja alustatalous liittyvät yhteen?
Alustataloudesta puhutaan paljon. Tällä sisältösivulla taas puhutaan liiketoiminta-alustoista ja niiden hyödyistä, mutta liittyvätkö nämä kaksi asiaa toisiinsa? Kyllä liittyvät, mutta eivät tarkoita aivan samaa.
Alustataloudessa on kysymys verkostomaisesta liiketoimintamallista, jossa arvo syntyy, kun osapuolet tarjoavat palveluitaan jonkin kolmannen tahon tarjoaman teknisen alustan kautta. Toisin sanoen, tekninen alusta yhdistää palveluntarjoajia ja asiakkaita, ja alustan ylläpitäjän rooli on tarjota näille kohtaamisille foorumi.
Kiteytetysti: alustatalous on liiketoimintamalli, ja liiketoiminta-alusta on tekninen ratkaisu.
Toisin sanoen alustatalous vaatii digitaalisen alustan, mutta digitaalisen alustan hyödyntäminen ei automaattisesti tarkoita, että yritys toimisi alustataloudessa. Tänä päivänä kaikkien yritysten ja julkisorganisaatioiden toiminta digitalisoituu, oli liiketoimintalogiikka millainen tahansa.