How low can you code?

Kahden digialaisen opinpolku low-coden maailmaan


Tällä sivustolla pääset seuraamaan kahden, ohjelmointiuransa alkutaipaleella olevan digialaisen matkaa low-code kehittämisen maailmaan.
He kertovat omia kokemuksiaan low-code kehittämisen opiskelusta ja millaista on työskentely Digialla.

Tervetuloa seuraamaan tätä heidän päiväkirjamaisesti päivittyvää sisältöään!Kirjoittajat

MicrosoftTeams-image (16)

 

Olen Laura Pelkonen - alanvaihtaja ja nyt ensimmäistä kertaa IT-alan työssä. Päädyin opiskelemaan ohjelmistokehitystä IT-tradenomilinjalla lapsuuden koodausharrastuksen innoittamana, kun aikaisempi ammatti ei tuntunut itselleni oikealta. Koodaamisen lisäksi olen aina pitänyt ohjelmistojen visuaalisen puolen hiomisesta, ja low-codessa yhdistyykin monipuolisesti kehittämisen eri osa-alueita. Nyt onkin mahtava vihdoin olla mieleisissä hommissa, ja odotan innolla pääseväni paremmin sisälle low-code-maailmaan.

 

MicrosoftTeams-image (15)

 

Olen Kristiina Saari – entinen kaupanalan ammattilainen aivan untuvikkona IT-alalla. Aloitin IT-tradenomin opinnot vuonna 2019, joiden kautta olen lähtenyt suuntautumaan ohjelmoinnin ja digitaalisten palveluiden pariin. Tavoitteenani oli löytää paikka, jossa pääsee ohjelmoimaan, tekemään jotain luovaa ja olemaan osa kehitysprosessia sekä yksin että yhdessä. Low-code ainakin ensivaikutelmaltaan vastaa hyvin odotuksiini. Odotan mielenkiinnolla, miten käsitys muokkaantuu, kun pääsee työtehtäviin paremmin sisään.

 

MicrosoftTeams-image (15)

Kristiina Saariensiaskeleet low-coden parissa

 

Olen Kristiina Saari – tuore Junior Low-code Developer täällä Digialla!

Olen ollut kaupan alalla päälle kymmenen vuotta ja siinä vuosien aikana kiinnostus it-alaa kohtaan on heräillyt pikkuhiljaa. Ensimmäisessä työpaikassa näin, miten myymälän inventointi kehittyi paperinipuista pieniin kannettaviin päätelaitteisiin ja myymälän verkkokauppa kehittyi askel kerrallaan käyttäjäystävällisempään suuntaan niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin eduksi. Minusta on aivan ihana hyödyntää uusia tehokkaampia ominaisuuksia omassa toiminnassa tai esimerkiksi opastaa asiakasta asiointia helpottavien ratkaisujen ääreen. Monelle asiakkaalle olen näyttänyt miten voi vaikka kotisohvalta käsin tarkistaa tuotteen myymäläsaldon ja sijainnin myymälässä, jotta haluttu tuote on helppo löytää ja varmemmin saatavilla.

Vuonna 2019 lähdin pyörittelemään ajatusta it-alan opinnoista ja sen vuoden syksynä aloitinkin opinnot Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa IT-tradenomiksi. Silloin vielä ei ollut tarkkaa suuntaa tai ajatusta siitä miltä opinnot tulisivat näyttämään. Profiiliopinnoista oli mahdollista valita itselle sopiva kokonaisuus liiketoiminnan, digitaalisten palveluiden, ICT-infrastruktuurin sekä ohjelmoinnin näkökulmista. Nopeasti orientointikurssien myötä huomasin, että ohjelmointi sekä digitaalisen palveluiden kehittäminen tarttui juuri niihin ajatuksiin mitä olin työvuosieni aikana pyöritellyt mielessä ja mistä olin kiinnostunut. Miten rakentuu hyvä käyttäjäkokemus, kuinka sovelluksia käytännössä kehitetään tai mistä kaikista osasista palveluiden suunnittelu koostuu?

Vuoden vaiheessa työharjoittelupaikkojen etsiminen tuli ajankohtaiseksi ja sitä kautta päädyinkin hakemaan Career Compass 2022 –haussa Junior Low-Code Developeriksi Digialle. Muutaman kuukauden kesätyön sijaan hyppäsinkin takaisin töiden pariin aikaisemmin kuin uskoinkaan!

Low-code oli pikaisesti tullut vastaan opintojen kautta ja muistan sen jääneen hyvin mieleeni. Hakuprosessin aikana lueskelin aiheesta tarkemmin ja mitä enemmän lueskelin, sitä enemmän innostuin. Se oli kiinnostava ja tuore aihe ohjelmistokehityksen ihmeellisessä maailmassa, joka tuntui yhdistävän juuri niitä osasia, joita ohjelmoinnin ja digitaalisten palveluiden opintoni oli minulle tarjonnut. Low-code alustojen visuaalisuus helpottaa palveluiden suunnittelua, jotta varmasti päästään haluttuun lopputulokseen ja aidosti tyytyväiseen asiakkaaseen. Tämä on itselleni hyvin tärkeä ominaisuus, sillä työkokemuksen tuoma asiakaslähtöisyys on nykyään kovakoodattuna selkärankaan.

Uudelle alalle vaihtaminen on siitä hauskaa puuhaa, että kirjaimellisesti kaikki tuntuu uudelta. Pientä jännitystä on ilmassa, varsinkin kun ei ole mitään aikaisempaa kokemusta IT-alasta. Olen hyvin luottavaisin mielin liikenteessä ja ajattelen taustani tuovan paljon arvokasta näkökulmaa tulevaan työhön, mutta silti välillä käy mielessä, että minkälaisen huijarisyndrooman tästä vielä itselleni kehitän?

 

MicrosoftTeams-image (16)

Laura Pelkonen—Kuinka hommat käynnistyneet?

 

Olen hyvin luottavaisin mielin liikenteessä ja ajattelen taustani tuovan paljon arvokasta näkökulmaa tulevaan työhön, mutta silti välillä käy mielessä, että minkälaisen huijarisyndrooman tästä vielä itselleni kehitän?

 

MicrosoftTeams-image (15)

Kristiina Saari— I'm a Rapid Developer ja muut kuulumiset perehdytysajalta

Siitä on pitkä aika, kun olen aloittanut täysin uudessa yrityksessä, joten jännityksellä odotin minkälainen vastaanotto tulee olemaan. Oman kokemuksen mukaan yritysten valmiudet perehdyttämiseen voivat olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Tällä kertaa oli ilo huomata, että alkuun saatiin suoritettavaksi kasa Moodle-alustalle luotuja kursseja, joissa käsiteltiin aloittavalle työntekijälle tärkeitä tietoja. Oli muuten ensimmäinen kerta, kun olen nähnyt yrityksen hyödyntävän opintojen maailmasta tutuksi tullutta Moodlea.

Digiaan perehtymisen jälkeen päästiin vihdoin tutustumaan itse low-codeen. Käytössä oleva Mendix low-code-alusta on itselleni täysin uusi tuttavuus, mutta pian koulutusmateriaalien pariin päästyä huomasi kuinka hyvin ne on suunniteltu. Hyvin ohjattu oppiminen antaa luottavaisen fiiliksen koko prosessiin ja innostaa kokeilemaan opittua. Alkuun käytiin läpi perusasioita Mendixin toiminnasta ja harjoittelukurssin lopuksi suoritettiin ensimmäisen tason Rapid Developer -sertifikaatti.

Mendix_frame-blog

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Mendix:llä voi visuaalisesti rakentaa sovellusta raahaamalla valmiiksi koodattuja komponentteja paikoilleen. Ihan kaikki ei mene näin yksinkertaisesti, sillä osat pitää vielä sovittaa yhteen ja logiikka sovelluksen taustalla pitää rakentaa toimivaksi kokonaisuudeksi. Valmiiksi koodattujen komponenttien hyödyntäminen tuntuu yllättävän loogiselta, sillä miksi pitäisi keksiä pyörä uudestaan? Eivät autotehtaatkaan rakenna renkaita itse, vaan ne tulevat valmiina kasattavaksi. Monet näistä osista koodattaisiin tai ne olisi ainakin mahdollista koodata saman kaavan mukaan, joten säästämme vaivaa toistuvalta työltä.

Seuraavana steppinä on toteuttaa demoprojekti, jonka avulla harjoitellaan opittuja asioita sekä projektin läpivientiä. Mukaan astui myös projektinhallinnan harjoittelua ottamalla käyttöön ketteristä kehitysmenetelmistä tutut sprintit eli kehitysjaksot. Hyvin nopeasti ymmärsi kuinka tiimin rooli on erittäin keskeisessä asemassa kehitystyössä. Ilo huomata miten hyvin pieni tiimimme pelaa yhteen ja kuinka matalalla kynnyksellä pystyy pyytämään apua tai vaikka vain ajatella ääneen askarruttavia asioita.

Odotan innolla, että tekninen osaaminen alustan parissa kehittyy ja pääsee käyttämään enemmän paukkuja myös suunnittelutyöhön, kun työkalut tulevat tutuiksi. Työkokemukseni kaupanalalta tuo varmasti tärkeää näkökulmaa asiakkaiden ymmärtämiseen ja tarpeiden kartoittamiseen, sillä kaupanalalla oppi miettimään monelta kantilta mitkä ratkaisut palvelevat asiakkaita parhaiten. Asiakas ei välttämättä osaa sanoittaa tarpeitaan tarpeeksi kattavasti, jolloin vaatimusten selvittämiseen ja tarkentamiseen pitää ymmärtää sekä it:n että liiketoiminnan näkökulmia.

On aivan mahtavaa, että näin nopeasti on päässyt tekemään ihan konkreettisia asioita pelkän teoriaopiskelun sijaan. Tekemällähän sitä myös oppii parhaiten! En malta odottaa mitä uutta taas seuraavat viikot tuovat tullessaan.


Digia_Low-code-lähettiläät_Kristiina-Saari-blogiteksti

 

MicrosoftTeams-image (16)

Laura Pelkonen— Mendixiä ja kahvia

 

 

Hyvin nopeasti ymmärsi kuinka tiimin rooli on erittäin keskeisessä asemassa kehitystyössä. Ilo huomata miten hyvin pieni tiimimme pelaa yhteen ja kuinka matalalla kynnyksellä pystyy pyytämään apua tai vaikka vain ajatella ääneen askarruttavia asioita.

 

MicrosoftTeams-image (15)

Kristiina Saari— Going lower and lower

Kotitoimistolta käsin työskentely on pitänyt sisällään paljon Teams-puheluita, opiskeltavaa sekä demoprojektin parissa hääräilyä. Etätyöskentelyn haasteista huolimatta asiat ovat edenneet hyvin eikä ole tarvinnut kertaakaan jäädä ihmettelemään missä mennään tai mitä tehdään seuraavaksi. Itselle etätyöskentely tuntuu tosi luonnolliselta, mutta varmasti hyödynnän hybridimallia hyppäämällä toimistolle aina silloin tällöin. Kotona kissa pitää huolen tauotuksesta vaatimalla huomiota tasaisin väliajoin – pitää varmaan värvätä joku toimistolta tekemään samoin.

Päällimmäisenä tähän mennessä opituista asioita tulee mieleen projektityöhön kuuluva viikoittainen katselmointi, jossa jokainen kertoo omasta edistyksestään kuluneen viikon ajalta. Ensin ajattelin tämän olevan vain hyvää harjoitusta esiintymistaidoille, mutta tässä parin kuukauden aikana olen huomannut sen edesauttavan paljon muutakin. Omaa demoa esiteltäessä kerrotaan mitä on saatu aikaan, näytetään ominaisuuksia livenä muille sekä esitellään oman arvion mukaan mitä kannattaisi tehdä seuraavaksi. Tämä viikoittainen ajatusten jakaminen auttaa pysymään hyvin tarkkaan kärryillä projektin etenemisestä ja antaa mahdollisuuden välittömään palautteeseen omalta tiimiltä. Itse saattaa nopeasti syventyä tekemään asioita ”laput silmillä”, joten nämä yhteiset demosessiot auttavat pitämään ajatukset laatikon ulkopuolella.

Käsitys low-codesta muovaantuu jatkuvasti lisää uusien oppien myötä, joten voisin seuraavaksi kertoa kahden kuukauden kokemuksella miksi low-code on hyvä juttu.

Viisi syytä miksi valita low-code:

  1. Valmiiksi koodattujen komponenttien hyödyntäminen mahdollistaa nopeampaa ohjelmistokehitystä. Meidän ei tarvitse käyttää aikaa toistuvien komponenttien rakentamiseen, kun ne löytyvät jo valmiiksi alustan ”työkalulaatikosta”.
  2. Low-code kehittäminen on ketterää, jolloin projektin aikana tarkentuviin vaatimuksiin mukautuminen voi tapahtua nopeallakin aikataululla. Nopealla reagointikyvyllä pystytään luomaan enemmän arvoa asiakkaalle.
  3. Valmiita komponentteja ja kertaalleen luotuja ratkaisuja voidaan uudelleen käyttää myös muissa projekteissa, joten low-code on myös kustannustehokasta.
  4. Visuaalinen käyttöliittymä tekee kehittämisestä helposti lähestyttävää ja se on kaikkien luettavissa – tavallisista kansalaiskehittäjistä ihan ammattikehittäjiin asti.
  5. Hyvin palvelevan lopputuloksen kannalta on tärkeää ymmärtää sekä liiketoimintaa että IT:tä. Low-codella liiketoiminta saadaan lähemmäs kehitystyötä, jolloin visuaalinen lähestymistapa auttaa asiakasta paremmin ymmärtämään mitä projektin aikana tapahtuu. IT:n näkökulmasta low-code mahdollistaa minunkaltaisten alanvaihtajien rantautumisen alalle, jolloin tuon mukanani tärkeää ymmärrystä liiketoiminnan maailmasta.

Päästiin myös unboxaamaan terveisiä Mendixiltä, joka oli lähettänyt meille jokaiselle kuvan mukaisen paketin kaikkea toimistolle sopivia juttuja. Olinkin juuri hoitamassa muuttoa uudelle toimistolle, joten sain tässä samalla tarpeellisia tarvikkeita omalle työpisteelle

undefined-3

 

MicrosoftTeams-image (16)

Laura Pelkonen — Low-code for dummies

 

Päällimmäisenä tähän mennessä opituista asioita tulee mieleen projektityöhön kuuluva viikoittainen katselmointi, jossa jokainen kertoo omasta edistyksestään kuluneen viikon ajalta

 Tutustu Digialla työskentelyyn