Digitaalisuus on menestyvien yritysten liiketoiminnan ytimessä. Alustatalouden trendi vaikuttaa yhä selkeämmin kaikkiin yrityksiin. Seuraavassa vaiheessa verkostomainen toimintatapa laajenee yksittäisistä alustapalveluista kattamaan kokonaisia digitaalisia ekosysteemejä. Ekosysteemimaailmassa olennaisia menestystekijöitä ovat kyky hyödyntää dataa, tarjota voitokas asiakaskokemus ja varmistaa digitaalisen kokonaisuuden häiriötön toimivuus.
Eri toimialoilla, ja toimialan sisällä eri yrityksissä, digitalisoinnissa ollaan tyypillisesti eri vaiheessa. On toimintansa kokonaan digitalisoineita edelläkävijöitä, ja on niitä, jotka ottavat vasta digitalisaation ensiaskelia. Useimmissa organisatioissa palvelut ja prosessit toimivat jo digitaalisten järjestelmien avulla ja nyt mietitään seuraavia askeleita: kuinka kehittää kokonaisuutta niin, että siitä saadaan liiketoiminnalle paras hyöty.
Teknologian ujuttautuessa organisaatiossa yhä useammalle osa-alueelle mahdollisten teknologiainvestointien määrä kasvaa ja kirjo laajenee. Mikäli kuva digitalisoinnin hyödyistä ei ole kirkas eikä kehitystiekartta johdonmukainen, pistemäiset IT-kehityshankkeet saattavat tulla yllättävän kalliiksi, eivätkä tulokset vakuuta.
Asiaa ei helpota, että aikamme on täynnä digipuhetta, johon liittyy hype-termejä ja laveita ilmaisuja. Epätarkka digitalisaatiopuhe kuitenkin peittää hähmäisyyteen sanojen konkreettiset merkitykset. Mm. McKinseyn mukaan moninaiset ymmärrystavat saavat organisaatiossa helposti aikaan sekavuutta. Mitä oltiinkaan tekemässä ja mihin suuntaan menossa? Mitä loppujen lopuksi tarkoittaa “digitaalinen liiketoiminta”? Mitä se tarkoittaa juuri meille?
Digian asiantuntijat jakavat tällä sivulla näkemyksensä siitä,
- mitä digitaalinen liiketoiminta tarkoittaa
- kuinka siinä kannattaa lähteä liikkeelle
- ja miten digitalisaatiosta saa omalle liiketoiminnalle eniten hyötyä.

Tulevaisuuden liiketoiminta ja arvoa luovat datavirrat syntyvät alustojen verkostoissa. Kyse ei ole siitä, että kaikkien pitäisi ryhtyä äkkiä rakentamaan omaa globaalia alustaa ja yrittää luoda sen ympärille ekosysteemi. Kyse on siitä, että luodaan vahva perusta omien palvelujen tarjoamiseen digitaalisesti sekä huippukyky liittyä muihin alustoihin ja palveluihin.
Timo Levoranta, toimitusjohtaja
Onko liiketoimintaa ilman digitaalisuutta?
Tänä päivänä on lähes mahdoton löytää yritystä, jonka liiketoiminnassa ei olisi jotain digitaalista. Kampaajallakin kassakone tai ajanvaraussysteemi on digitaalinen. Digitalisaatiokonsultit tapaavat vitsailla, että kun katkaisimesta syttyy huoneeseen valot, jonkun mielestä sekin on digitalisaatiota.
Missä rajanveto siis menee? Paljonko pitää olla digitaalista, että kokonaisuudessa voidaan puhua digitaalisesta liiketoiminnasta? Pitääkö kampaajan föönissä olla IoT-anturi? Toisen ääripään määritelmä tunnistaa digitaaliseksi liiketoiminnaksi vain toiminnan, missä tuotetaan tai myydään yksinomaan jotain täysin digitaalista. Mikään muu ei liiku kuin bitit, ja raha tulee täysin biteistä. Tällainen palvelu on esimerkiksi Spotify. Määritelmä on kuitenkin kapea, eikä ainakaan arkikäytössä riitä kertomaan koko totuutta.
Yleensä, kun yritykset kertovat kehittävänsä "uutta digitaalista liiketoimintaa", tarkoitetaan jotain olemassa olevan liiketoiminnan oheen kehitettävää uutta asiaa, jossa digitaalisuuden aste on olennaisesti aiempaa isompi. Vaikkapa lakifirma voisi tarkoittaa, että heillä on kehitteillä chatbot, joka antaa neuvoja, tarjoaa koneiden tuottamia sopimuspohjia ja vähentää siten tarvetta ihmistyölle.
Digitaalisen liiketoiminnan määrittely riippuu siis näkökulmasta. Eri puhujille eri yrityksissä ja erilaisissa kehitysvaiheissa digitalisaatio voi tarkoittaa hyvin eri asiaa. Yleensä onkin järkevää tarkastella tapauskohtaisesti, mitä digitalisaatiolla kulloinkin tarkoitetaan.
Case Woikoski: Kaasualalla toimiva Woikoski kaipasi toimintaansa uutta potkua. Muutama vuosi sitten yhtiössä todettiin, että nyt tarvitaan rohkeaa uudistusta – toiminnan digitalisointia. Yhdessä Digian kanssa Woikoski uudisti koko liiketoimintansa ja rakensi digitaalisen alustan. Laajassa hankkeessa Woikoskelle rakennettiin esimerkiksi uusi toiminnanohjausjärjestelmä, IoT-ratkaisu, data-analytiikkaa ja useita muita moderneja järjestelmiä.

Vähän jo ärsyttääkin, että kaikki on pelkkää digitalisaatiota. Mielestäni termi on kokenut inflaation. Ei pitäisi puhua digitaalisesta liiketoiminnasta eikä digitalisaatiosta, vaan mennä kerros tai kaksi alaspäin ja kysyä, mitä kulloisessakin tapauksessa tarkoittaa digitalisaatio. Tämän hetken megatrendit pankkimaailmassa liittyvät asiakasrajapinnan ratkaisuihin. Toinen iso trendi on back office -toimintojen ulkoistaminen, joka mahdollistaa keskittymisen ydinliiketoimintaan.
Tuomo Niemi, johtaja, Finanssiliiketoiminta
Uuden liiketoiminnan kehittäminen vs. olemassa olevan liiketoiminnan digitalisointi
Yrityksille, joilla on jo vakiintunutta liiketoimintaa, digitaalisuus tarkoittaa siis usein olemassa olevan liiketoiminnan rinnalle tai tueksi kehitettäviä digitaalisia kanavia ja palveluita. Olemassa olevan liiketoiminnan digitalisoiminen voi usein tarkoittaa myös käyttäjille näkymättömissä konepellin alla tapahtuvaa prosessien automatisointia, mikä tuo liiketoiminnalle tehokkuutta ja kilpailukykyä. Ydinprosesseja tukevien taustajärjestelmien uudistuksia saatetaan tarvita myös silloin, jos vanhat järjestelmät eivät mahdollista uudenlaisten digipalveluiden kehittämistä.
Digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia myös kokonaan uuden liiketoiminnan kehittämiseen tai oman liiketoimintamallin uudistamiseen. Näin kävi esimerkiksi rakennusalan työvoimavuokraukseen erikoistuneelle Briko Oy:lle, joka halusi mullistaa alan mobiilisovelluksella, joka parantaisi niin työntekijöiden kuin työnantajien kohtaamista. Syntyi Bolt-mobiilisovellus, jonka käyttöönotto mullisti koko toimialaa ja johti yrityksen uudelleenbrändäykseen Bolt.Works Oy:ksi.
Digitaalinen disruptio pakottaa tulevaisuudessa yhä useammat yritykset etsimään uudenlaisia toimintamalleja. Erilaisten datan jakamiselle ja hyödyntämiselle perustuvien verkostojen ja ekosysteemien rooli korostuu, kun yritykset etsivät uusia tapoja tuottaa arvoa asiakkailleen.

Konkreettisesti ajateltuna digitaalinen liiketoiminta on olemassa olevien liiketoimintaprosessien muuttamista digitaaliseen muotoon tai fyysisen tuotteen tai palvelun muuttamista digitaaliseksi palveluksi. Esimerkiksi pankin asiakaspalvelu tai painettu lehti. Mutta pohjimmiltaan uudistumisessa ei ole kyse siitä, että joku prosessi muutetaan sellaisenaan digitaaliseksi. Digitalisaatio muuttaa tapaa elää ja olla. Lisää tekemisen tehokkuutta. Parantaa viihtyvyyttä. Tekee arjesta helpompaa.
Pia Huhdanmäki, henkilöstöjohtaja
Mitä digitaalinen liiketoiminta ei ole?
Vaikka digitaalinen liiketoiminta voi puhujasta ja asiayhteydestä riippuen tarkoittaa eri asioita, punaisena lankana kulkee it-ratkaisujen soveltaminen liiketoimintaa hyödyttävällä tavalla.
Kaikki it-hankinnat eivät solahda digitaalisen liiketoiminnan sateenvarjon alle. Jotta voidaan puhua liiketoiminnasta, vaaditaan jonkinlaista rahan liikettä. Mikään teknologia tai edes kokonainen digitaalinen ekosysteemi itsessään ilman jonkinlaista ansaintalogiikkaa ei ole digitaalista liiketoimintaa.
Tyypillisesti vääriä odotuksia liittyy pistemäisiin it-hankintoihin, jotka ovat irrallaan liiketoiminnasta. Hauskannäköinen mobiiliappis voi olla viihdyttävä ja kiva digikokeilu, mutta edistääkö se millään lailla ydinliiketoimintaa?
Pahimmassa tapauksessa uusista myynti- ja asiakaspalvelukanavista voi tulla kilpailijoita aiemmille kanaville, jos kanavilla ei ole selkeää omaa roolia osana liiketoiminnan kokonaisuutta. Tämä johtaa oman liiketoiminnan kannibalisointiin.
Digitaalista liiketoimintaa eivät siis ole pistemäiset, liiketoiminnan tarpeista irrallaan tehdyt teknologiahankinnat, vaan aidosti ydinliiketoimintaa hyödyttävä, kestävä toiminnan digitalisointi.
Liiketoiminnan digitalisoinnissa onkin hyvä ennen toteutushankkeisiin ryhtymistä hyödyntää liiketoimintamuotoilua. Siinä ideana on kehittää liiketoimintaa huomioiden teknologia, liiketoimintatarpeet ja ihmiset, eli palveluiden asiakkaat ja käyttäjät. Tästä yhdistelmästä syntyy kestävää, käyttäjäystävällistä ja tuottoisaa digitaalista liiketoimintaa.

Ei ole erillistä ’digitaalista liiketoimintaa’, vaan kaikki liiketoiminta on yhä enemmän digitaalista. Kyse on liiketoiminnan harjoittamisesta vahvasti it-ratkaisuihin tukeutuen. Tässä kokonaisuudessa keskiössä on data ja sen hyödyntäminen. Integraatiot ja datan jakaminen hallitusti API-rajapintojen kautta mahdollistavat uudenlaiset liiketoimintamallit, ekosysteemeissä ja verkostoissa toimimisen ja alustatalouden sovellukset.
Teemu O. Virtanen, johtaja, Integraatio ja tiedon hyödyntäminen
Voiko digitaalista liiketoimintaa kehittää erillään muusta liiketoiminnasta?
Lyhyt vastaus on: ei voi. Todettakoot kuitenkin, että digitaalisten palvelujen ja kanavien tarkastelu muusta toiminnasta erillään voi olla mielekästä, kun halutaan fokusoida tarkastelu vaikkapa verkkokaupan tuottoihin tai keskittyä kanavien kehittämiseen.
Isossa kuvassa digitaaliset kanavat saavat voimansa samoista taustajärjestelmistä ja prosesseista kuin muukin liiketoiminta. Esimerkiksi verkkokaupassa asiakastyytyväisyyden ratkaisevat usein toimitusten tai palautusten toimivuus, ei pelkkä verkkokaupan käyttöliittymä. Joskus digitaalisten kanavien tehtäväksi voi olla määritelty liikenteen ohjaaminen fyysisiin asiointipisteisiin tai päinvastoin, eikä aina ole helppo sanoa, minkä kanavien kautta asiakkaan polku on kulkenut ennen lopullista ostohetkeä.
Kanavia ja liiketoimintaa kannattaa siis ensisijaisesti suunnitella ja kehittää kokonaisuutena, jonka voi toteuttaa järkevän kokoisissa osissa. Hyvän kokonaiskuvan kaikista niistä prosesseista ja toiminnoista, jotka vaikuttavat verkkokaupan asiakaskokemukseen, saa Digian asiantuntijoiden koostamasta oppaasta Kauppa se on joka kannattaa.
Parhaan kilpailukyvyn ja jatkuvan kehityksen takaa joustava it-arkkitehtuuri, jonka ansiosta liiketoiminnan ydintärkeät prosessit käyvät toimintavarmasti kellon ympäri ja päivästä toiseen samalla, kun avoimet rajapinnat ja datan hyödyntäminen mahdollistavat nopeat kokeilut ja kehityshankkeet.

Digitaalinen liiketoiminta tarkoittaa uusia mahdollisuuksia yrityksille kasvaa. Kun asioita automatisoidaan, tulee koneoppimista ja tekoälyä ja toimintaa digitalisoidaan, se vie yrityksen mahdollisuudet ihan eri ulottuvuuteen. Yksi oleellisimmista asioista digitalisaatioon liittyen on tehdä ihmisten arjesta helpompaa - puhuttiinpa yrityksen työntekijöistä tai asiakkaista. Hyödyt, joita digitalisaatiolla saadaan aikaan arjessa, näkyvät liiketoiminnan menestyksenä.
Ari Rikkilä, johtaja, myynti ja markkinointi
Miksi jokaisen yrityksen liiketoiminta on jo nyt digitaalista liiketoimintaa?
“Digitalisaatio koskee sinua, koska se koskee asiakkaitasi.” Näin asian tiivisti liiketoimintakonsultoinnin vetäjämme Tony Virtanen jo 2016.
Gartner oli tuolloin julkaissut tutkimuksen, jossa yli puolet tuhannesta haastatellusta liiketoiminta- ja tietohallintopäättäjästä oli sitä mieltä, että “digitalisaation vaikutus heidän liiketoimintaansa on vähäinen tai olematon”. Luku lienee parissa vuodessa pienentynyt - käydään silti varmuuden vuoksi vielä läpi, miksi digitalisaatio takuuvarmasti koskee jokaista meistä. Sinuakin.
Asiakkaiden käyttäytyminen on muuttunut
Kuluttajat etsivät tietoa, asioivat ja tekevät hankintoja verkossa. Samalla, kun vaihtoehtojen määrä on kasvanut moninkertaiseksi, myös asiakkaiden odotukset ovat kasvaneet - tai suorastaan räjähtäneet, kuten konsulttimme Vesa asian ilmaisee. “Se, mikä riitti asiakkaille eilen, aiheuttaa huomenna jo myötähäpeää.”
Blogi: Ovatko asiakkaasi Saturnuksesta?
Kilpailijat hyödyntävät mahdollisuudet, jos sinä et
Teknologia mahdollistaa liiketoiminnan tekemisen paljon tuottavammin ja tehokkaammin. Monelle ei ole vaihtoehto jättää teknologian mahdollisuuksia hyödyntämättä – kilpailijat tuskin jättävät tarttumatta tilaisuuteen.
Blogi: Kirjaukset tehdyistä töistä kuukauden kuluttua vai heti suoraan kentältä?
Työskentely- ja viestintätavat muuttuvat
Työssä hyödynnettävät välineet vaikuttavat työn tehokkuuteen ja sujuvuuteen sekä työntekijäkokemukseen. Kukaan ei halua kivikaudelle töihin – eikä kukaan ostaja halua tehdä hommia sinne jämähtäneiden yritysten kanssa. Uudet digitaaliset työskentelytavat tehostavat tekemistä esimerkiksi automatisoimalla sellaista, minkä aikaisemmin teki ihminen.
Blogi: Päänvaivaa tuotetiedoista verkkokaupassa? Kypsyystesti kertoo, onko PIM-järjestelmä tarpeen
Ekosysteemit ja verkostot ovat tulevaisuutta
Kun digitaalisen disruption hyökyaalto uhkaa, yrityksiltä vaaditaan kykyä uudistua. Onnistujia yhdistävät avoimuus ja verkostomaisuus, jonka digitaaliset alustat ja rajapinnat uudella tavalla mahdollistavat. Arvoa muodostuu, kun liiketoimintaa kehitetään verkostomaisessa yhteistyössä rajapintojen kautta jaetun tiedon ympärille.
Blogi: Unohda vanha bisnesmalli – digitaaliset ekosysteemit ovat ylivertaisia arvontuotannossa